21 ноември - Въведение Богородично: Ден на християнското семейство

На 21 ноември Светата Православната църква чества празника Въведение Богородично. Според преданието на този ден се случило паметно събитие. Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си. Когато навършила три години те я завели в Йерусалимския храм. Със запалени свещи всички близки я съпроводили през града до храма.

Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария - баща на св. Йоан Кръстител, я посрещнал, благославяйки я.

 Този ден Българската православна църква е приела и за Ден на християнското семейство. С решение на Св. Синод на от 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство и православната християнска младеж.

Семейното ходене на църква в този ден напомня на родителите за техните духовни задължения към децата, защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога, Православието и християнските добродетели, на които векове наред се е крепял българският народ.

Според църковния ни календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света. Този празник напомня и на родители и на учители, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА