Международна среща на общностни модератори от България, Унгария, Румъния и Испания в 171 ОУ „Стоил Попов“

На 27.11.2014 г. в 171 ОУ „Стоил Попов“, кв. Кумарица се състоя Международна среща на общностни модератори от България, Унгария, Румъния и Испания. Гост на събитието от СО район „Нови Искър“ бе и г-жа Стоилка Михнева – началник  отдел ОСДКСПП“. Учениците от 171 ОУ построени в шпалир приветстваха гостите развявайки националните знамена на четирите държави. Две деца облечени в народни носии посрещната делегатите с хляб и сол по стар български обичай. Директорът на училището г-жа Весела Иванова Иванова ги запозна с историята на училището и им показа класните стаи и базата, в която се обучават учениците, след което всички се отправиха към училищния салон. Там бяха приятно изненадани и развълнувани от богатата и разнообразна програма, представена от учениците в класа по СИП „Фолклор на етноси“. Децата представиха сценки от живота на ромите, легенди  и ромски песни, показващи толерантността  към ромската общност Срещата приключи с кръгла маса, в която бяха обсъдени възможностите за интегриране на ромски деца в училищата и университетите. Освен споделените добри практики в тази сфера, делегатите обсъдиха възможности за сътрудничество между училищата и университетите в страните участници в проекта.

Международната среща беше реализирана в рамките на проект „Крачка напред - овластяване на младите хора и жените от местната ромска общност". Проектът е двугодишна инициатива – стартирал е на 1-ви февруари 2013 година и продължава 24 месеца. Изпълнява се в България, Испания, Румъния и Унгария от Център "Амалипе" (водеща организация), Санстипен / Румъния/, Ромска женска асоциация Дром котар /Испания/ и Асоциация Цветни перли /Унгария/ в качеството си на партньори. Проектът се финансира от Генерална дирекция "Правосъдие" на Европейската комисия в рамките на програмата Дафне ІІІ. Проектът е продължение на „ Насърчаване на теренната работа в маргинализирани и традиционни групи на ромската общност“, реализиран от „Амалипе "/ Лига Про Европа / АРСИС през 2011/2012 година.

Бенефециенти по проекта са:

  • Деца, младежи и жени от ромска общност
  • Ромски семейства от маргинализирани и традиционни групи на ромската общност
  • Социални работници, учители и други служители, работещи в мултикултурна среда
  • Модератори в ромска общност
  • Местни ромски лидери и активисти на НПО от България, Испания, Румъния и Унгария
  • Националните органи и длъжностни лица от ключови институции за превенция и защита в България, Испания, Румъния и Унгария.

Снимки от събитието може да разгледате тук.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА