Непочистени комини – предпоставка за възникване на пожари в отоплителния сезон

С началото на отоплителния сезон 2014 - 2015 година зачестиха пожарите предизвикани от неправилна екслоатация на електрически уреди за отопление, камини и непочистени комини. От началото на годината огнеборците от участъковата пожарна служба в град Нови Искър са се отзовали на 5 сигнала за пожар в непочистени комини. От пожарната служба припомнят кои са основните противопожарни правила, които трябва да се спазват през отоплителния сезон. - при използване на отоплителни печки с твърдо гориво под тях трябва да има негорими подложки. - минималното разстояние между печката, димоотводните й тръби и горимите конструкции и материали да бъде не по-малко от 50 см. - не може да се използва друг вид гориво, освен предвиденото за определен вид печки и не се допуска разпалването им с леснозапалими или горими течности. - димоотводните тръби и комините трябва редовно да се почистват от натрупани сажди.

За нафтовите печки са валидни същите противопожарни изисквания, като е задължително под тях да има метална тава за евентуално разлято гориво. Помещенията, в които се използват газови уреди за отопление, трябва да имат постоянна естествена вентилация. Подмяната на празни бутилки с пълни се извършва при затворени редуцирвентили и при отсъствие на огън и искри. Газовите бутилки трябва да се пазят от удар и повреди. Потребителят няма право да прехвърля съдържанието на бутилките в други съдове. Не се разрешава съхраняването на празни и пълни бутилки в помещения под нивото на околния терен, в складове и вентилационни шахти, в спални и бани, близо до отоплителни устройства или в помещения с температура над 40 С, както и в общи стълбища и тавани и по пътища за евакуация. Газовите бутилки не бива да се нагряват.

При използване на електрически уреди трябва да се следи предвидената максимална консумативна мощност да не води до претоварване на захранващата ги ел. мрежа. Под всички ел. печки да се поставят топлоизолационни негорими подложки. Включените отоплителни уреди и съоръжения непрекъснато да се наблюдават, а след приключване на работа да се изключват.

При възникване на пожар, първото действие на всеки трябва да е подаване на сигнал на тел. 112, след което може да се пристъпи към гасене на пожара с подръчни средства, но не с риск за живота. Организирайте евакуацията на застрашените от пожара хора и ценно имущество. В задимени помещения се движете полунаведени или пълзешком покрай стените, като се опирате в тях. Притиснете плътно до устата и носа намокрена кърпа или парче плат. При пожар или задимяване в стаята, търсете децата под легла, зад печки, в гардерoби и други места, където могат да се скрият. Ако пътищата за евакуация са силно задимени и има опасност да пострадате, не излизайте от жилищата си. Влезте в банята, уплътнете добре с мокър памучен или вълнен плат вътрешната страна на вратата, пуснете душа, и при необходимост застанете под него.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА