142 години от гибелта на Васил Левски



Навършват се 142 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.
Столичната община, Софийската света митрополия и Общобългарският комитет „Васил Левски” ще възпоменат годишнината от това скръбно, но безсмъртно за историята на нашия народ събитие.  На 19 февруари, четвъртък, от 17.00 часа, в храм „Света София” ще бъде отслужена Архиерейска панихида, а от 18.00 часа, пред Паметника на Васил Левски ще се проведе церемония–поклонение.  Програмата включва литературно-музикална композиция с участието на актрисата Силвия Лулчева и хорова формация „Юлангело” с диригент Йосиф Герджиков.

Военните ритуали ще бъдат изпълнени от Националната гвардейска част и Представителния гвардейски духов оркестър.
В церемонията ще участват Росен Плевнелиев – президент на Република България, и Йорданка Фандъкова – кмет на София. 

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е идеолог и организатор на българската национална революция. Основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет, български национален герой.

Васил е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя — Христо и Петър — и две сестри — Яна и Марийка.

На 22 септември 1872 г. Димитър Общи организира обир на турската поща в Арабаконак. Левски е против, но е подкрепен единствено от поп Кръстю Никифоров. Залавянето на участниците нанася тежък удар на революционната организация. Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. На 27 декември 1872 г. бива заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). При залавянето му Левски притежава редовно тескере за пътуване, дадено му от Малък Добри Койнов от ловешката махала Дръстене, но го гълта, за да го скрие от турците.

На 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.

На 18 февруари 1873 г., е изпълнена присъдата, но традиционно датата се отбелязва на 19 февруари.

Свещеникът поп Христо Стоилов разказва за последните мигове на апостола: "Дяконът се държа юнашки. Каза, че наистина той е първият, но че след него са хиляди. Палачът му наметна въжето и ритна столчето. Аз се просълзих и се обърнах към "Св. София", за да не видят турците, че плача, и си тръгнах."

Заедно с клисарите Христо Хамбарков и Илия Джагаров, поп Христо Стоилов го погребва от лявата страна на св. Престол. в църквата „Света Петка Самарджийска“.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА