Пожарникари от Нови Искър проведоха открит урок в 160 ОУ „Кирил и Методий“

На 19 май  2015 г. в 160 Основно училище „Кирил и Методи”, село Чепинци, район „Нови Искър“, по съвместна инициатива на директора на училището, кметът на кметство Чепинци г-жа Соня Стоянова и местната участъкова пожарна служба с ръководител инспектор Богдан Личев, се проведе открит урок на тема: „Професия „Пожарникар“ - една благородна и хуманна професия и практически се проигра учебна евакуация за действие на присъстващите в учебното заведение при възникнал пожар.

На мероприятието присъстваха 40 деца от 3,4 и 5 клас и с активното участие на техните ръководители, представителя на местната власт и младши инспектор Ивайло Василев – служител на участъковата пожарна служба в град Нови Искър. Инициативата предизвика голям интерес сред децата, най-вече с възможността да се запознаят отблизо с дейността на огнеборците.  

Освен напътствията на пожарникарите за основните неща, които трябва да знаем ако станем свидетели на пожар или бедствие, децата научиха за последствията от пожарите, както за здравето на хората, така и за въздействието, което оказват на природата. След приключване на открития урок бе проиграна учебна евакуация, която беше изцяло с превантивен и възпитателен характер с възможност както децата, така и възрастните да си припомнят аварийните действия при възникване на пожар и да подобрят своите умения и знанията на подрастващото поколение и персонала при възникване на пожар или бедствие и правилните стъпки необходими за безопасното и своевременно напускане на сградата при такъв тип природни бедствия.

В процеса на открития урок ръководителят на местната пожарна служба Богдан Личев разказа пред децата какво го е накарало да избере да стане пожарникар, кои са предизвикателствата, стоящи пред пожарникарите при справяне с природните стихии, кои са основните неща, които трябва да знаем ако станем свидетели на пожар или бедствие. Господин Личев запозна децата с последствията, до които води след себе си един пожар, какви могат да бъдат въздействията върху здравето на хората и влиянието върху природата.

Ръководителите на децата от училището също активно участваха и внимателно слушаха напътствията на пожарникарите и останаха доволни, че със споделеното за благородната и хуманна  професия – пожарникар от инспектор Богдан Личев и младши инспектор Ивайло Василев ще могат да подобрят уменията и знанията на децата и ще допринесат за по-добрата култура на тях в сферата на пожарната безопасност.  Ръководителят на участъковата пожарна служба в Нови Искър инспектор Богдан Личев изрази своето удовлетворение, че точно професията – пожарникар е тема на открит урок и заяви, че един от основните приоритети в дейността на пожарникарите е да работят активно с децата и да ги запознаят отблизо с естеството на дейност на огнеборците и опасностите стоящи пред населението при възникване на пожар или бедствие, като този процес е нужно да е постоянен включващ както открити уроци също така и практически занятия за действия при пожари, евакуация и бедствия и не на последно място посещения в пожарните служби, там където огнеборците разполагат с необходимата пожарна техника, дежурят и при сигнал за произшествие реагират и помагат на хората в беда.

Вижте още 

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА