Кметът на София подписа споразумение по ОПРР 2014-2020 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от 238. 3 млн. лв.

На 22 юни 2015 г., кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова подписаха споразумение за делегиране на функции по оценка и избор на проекти за финансиране по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ за Столична община, за което е подписано споразумение, е в размер на 238, 3 млн. лева. Със Споразумението, ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, възлага на общината функции на междинно звено по отношение на оценка и избор на проекти по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“.

Споразумението бе подписано в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. На събитието присъства и заместник-кметът на София Ирина Савина.

Кметът Фандъкова благодари за партньорската работа по европейските проекти с екипа на министър Павлова. По думите на кмета Фандъкова настоящият договор е голяма отговорност. Предстои до края на месец август да представим инвестиционната си програма, която да бъде обсъдена и одобрена. Най-важни са развитието на града, обновява и възстановява градската среда, затова проектите са насочени към Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, към енергийната ефективност на 14 училища и 10 детски градини, обновяването на няколко културни институти, социална и здравна домове. Продължаваме и с втора фаза на проекта за интегриран столичен градски транспорт, в която поставяме акцент върху развитието на трамвайния релсов транспорт с обновяването на 3 трамвайни линии и закупуване на нови трамвай. В предходния програмен период започнахме модернизирането на градския транспорт с акцент ефекта за околната среда. 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която връчи споразуменията на общините, определи новата им роля на междинни звена на Управляващия орган на програмата през периода 2014-2020 г. като голяма промяна. Предстои общините да изготвят инвестиционните си програми, да направят подбора на проектите и да ги представят пред Управляващия орган за одобрение.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА