Славовци организира народния обичай Лазаруване

На 07 април от 11.00 часа в кв. Славовци ще се организира народния обичай Лазаруване. Събитието ще бъде съпроводено с концерт, посветен на празника Лазаровден. Организатори са НЧ „Отец Паисий - 1936” и район „Нови Искър”.

 

Още рано сутринта в 9.00 часа лазарските групи ще огласят улици и дворове из квартала. От 11.00 часа, обичаят лазаруване ще бъде пресъздаден на площада в Славовци. Лазарките ще вият венци и ще наричат за здраве и благоденствие присъстващите на празника гости. Венчетата ще бъдат хвърлени в река Какач, а на която лазарка отплава най-далече, тя ще бъде Кумица.

 

В програмата участие ще вземат хор „Зорница” от НЧ „Отец Паисий – 1936”, квартет „Ева”, ще има изпълнения на кавал от Костадин Генчев, солови изпълнения на Елена Илиева, танцова формация „Шопите” към НЧ „Светлина”, кв. Кумарица.

 

Лазаровден е празник на младостта. Празнува се в събота на денят на Св. Лазар. Лазарските обичаи и игри са между най-жизнерадостните и най-обичаните. За всеки дом си има песен, а всяка къща очаква лазарките с нетърпение. Лазаруването в район „Нови Искър” е традиционно за всички селища. Идеята е тази година да се откроят две от тях, кв. Славовци и кв. Гниляне.
 

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА