Кметът на София Йорданка Фандъкова и комисар Методиев ПБЗН – София провериха системата за превенция и противопожарна защита

Изградени са три противопожарни кули, с които се осигурява ранно установяване на пожари в три столични района. Това каза кмета Фандъкова при проверка на наблюдателното съоръжение, изградено над с. Плана. Съоръжението в село Плана се намира на най-голяма височина – почти 1 700 метра, другите две кули са в землището на с. Бистрица и в землището на град Бухово, в подножието на Витоша и Стара планина.    

Ние направихме редица стъпки и предприехме редица мерки за това да има повече превенция и повече възможност за ранно оповестяване, посочи също кметът Фандъкова. Проектът е "Устойчиво управление на горите и опазване на околната среда чрез създаване на система за превенция на ранно оповестяване - противопожарна защита”, реализиран по договор с Държавен фонд „Земеделие”, със 100% безвъзмездна финансова помощ, в размер на 300 000 евро.

Предстои да бъдат изградени още две подобни кули във Витоша и Люлин планина. На проверката присъстваха директорът на Столичната дирекция „ПБЗН“ комисър Огнян Методиев, Нина Макарова, директор на Дирекция „Околна среда“ в Столична община, кметът на район Панчарево Димитър Сичанов, на с. Железница Дойчин Сремкин и Владимир Стоев, генерален директор на фирмата-изпълнител на съоръжението.   

Трите наблюдателни съоръжения (кули) са с височина 25 метра, на които са монтирани роботизирано управляеми обзорни камери с висока разделителна способност, с телеобектив с 35 кратно оптично увеличение и с електронна стабилизация на изображението. Обсегът на камерите за видеонаблюдение е с радиус от 5 км и позволява осигуряване на своевременно наблюдение и информация на горските и земеделски територии, застрашени от пожари, и населените места в подножието им в Стара планина, Витоша и Плана планина.  

Системата работи със специален софтуер, командващ завъртването на камерите шест пъти на 60 градуса на всеки 5 минути, алармиращ дежурните при случаи на засичане на пушек или огън.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА