София - представена като столица на спорта в Брюксел

Екип на Организационния комитет на София2018 презентира пред Асоциацията на европейските столици на спорта в Брюксел своята дейност през първата година от кампанията. Специален 3-минутен клип бе представен пред многобройната аудитория, като в него кметът на София Йорданка Фандъкова отправи тв послания и изтъкна основните приоритети на градската управа по отношение на спорта, като отбеляза че най-важната цел на кампанията се съдържа в мотото „Спорт близо до дома“.   

Междувременно бяха определени и новите столици на спорта след София през 2018 г. За 2019 г. високото признание е за Будапеща, а през 2020 спортна столица на континента ще бъде Малага (Испания). Интересно е, че АCES за втори път прави изключение от традицията да определя по една европейска столица на година. След като миналата есен София и Марсилия бяха с толкова близки показатели, че наложиха изключение от правилото, сега това се повтори за Будапеща и Малага. Така Европа вече знае своите спортни столици 5 години напред, което пък дава възможност за по-продължителни кампании и инвестиции в отделните градове.    

Желаещите за 2019 г. бяха 7. Така вече е ясно, че София ще предаде щафетата на Будапеща като европейска столица на спорта през 2019 г.    

ACES вече ще определя и „световни столици и градове на спорта“, като за тази цел стартира глобален формат през 2018 г. с помощта на основни международни организации като Обединените нации. „След успеха в Европа, разширяваме дейността с търсене и популяризиране на добрите спортни примери и практики по цял свят. Така предоставяме възможност на обществата да се обединят в името на активния и здравословен начин на живот за всеки“, обяви президентът и основател на организацията Джан Франческо Лупатели.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА