Столична община подкрепи финансирането на 34 фестивали през 2015г.

„Столична община осигури финансирането на фестивали чрез три инструмента. Това са Календара на културните събития, Столична програма „Култура” и програма „Европа““. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на Международната конференция „Фестивали в черно и бяло” в партньорство на Българската фестивална асоциация и НДК.

За 2015г. Столична община подкрепи провеждането на общо 34 фестивали, като в Календара на културните събития, финансиране са получили 26 фестивали, по програма „Култура“ – 5 фестивала, а по „Европа“ – 3. Общо за 8 години са подкрепени 185 фестивали и фестивални дейности.

Чрез Календара на културните събития общината традиционно подкрепя културни фестивални събития, доказали своето високо ниво и обществена значимост, получил международно признание като София филм фест, а също и „Световен театър в София”, "София Индипендънт филм фестивал", Международен музикален фестивал „Софийски музикални седмици”, „София диша”. По Програма Европа по интересните фестивали са софийски музикален фестивал "Жълтите павета", Водна кула арт фест и София филм фест за учащи.

Кметът Фандъкова съобщи, че от 2 години е въведен външен мониторинг на Културния календар и предстои да бъде въведен и за Столичната програма „Култура“. Това изследване помага намирането на верния баланс при финансирането на различни видове изкуства и дава обективни критерии за оценка при взимане на решение за финансиране на различните събития от оценителните комисии.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА