Конференция и „Среща-разговор с цел обмяна на опит на експертите по културно наследство и туризъм“ в гр. Мездра

 

На 16 юни 2016 г., по повод XXІІІ Празници на Искърското дефиле, район „Нови Искър“ гостува на община Мездра.

 

В Голямата заседателна зала на Общински съвет на Мездра се проведе „Конференция“, посветена на 90 години от рождението на скулптора Петко Мичев – заключително мероприятие на Симпозиума по интериорна дървопластика. Участници и представители на район „Нови Искър“ бяха Елена Хаджистоянова – художник, г-жа Светла Крумова – кмет на с. Доброславци, г-жа Веселина Котова – секретар на читалище „Пробуда“, г-жа Виолета Кирилова – библиотекар, г-жа Антоанета Веселинова – секретар на читалище „Христо Ботев“- кв. Курило и г-жа Венцислава Потева – секретар на читалище „Христо Ботев“- с. Мировяне.

 

Малко след това в Малката заседателна зала се проведе „Среща-разговор с цел обмяна на опит на експертите по културно наследство и туризъм“ от трите града.

 

Срещата беше открита от д-р инж. М. Младенов – председател на НЧ “Светлина - 1896”- с. Бов. Чрез своята презентация, той представи културно-историческите забележителности на с. Бов и двата туристически маршрута, по които могат да се видят те.

 

Дискусията продължи с представянето на район „Нови Искър“. На срещата, служителите на районната администрация изложиха макетите на манастирите и църквите, заедно с информационните табели, които бяха изработени по проект „Градът в миниатюри“ по програма Европа на СО. Г-жа Нели Мирчева презентира културно-историческото наследство на района, демонстрирайки миниатюрите. Г-жа Веселка Петкова – Вр. И. Д. кмет на район „Нови Искър“, довърши презентацията, като представи съвременните забележителности и традиции в района. Накрая тя поздрави домакините за гостоприемството, благодари за ползотворната среща и завърши с предложение за работна среща, свързана с дебати, обсъждания и партньорство на трите града, която да се състои в район „Нови Искър“. Г-жа Веселина Котова – секретар на читалище „Пробуда“, се включи с една легенда за  Доброславци, която разказва от къде идва името на селото.

 

Участие взеха и Велизар Кирилов – експерт „Туризъм“ в Община Своге, инж. Димитър Павлов, ръководител на Археологически комплекс „Калето“ и Валентина Цекова – секретар на читалището в гр. Мездра.

 

Снимки може да се разгледат тук.

 

Текст: Десислава Дамянова

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА