Стартира фестивалът за градска култура „София Диша”

 

За седма поредна година градът ще живее в летния ритъм на фестивала за градска култура „София Диша”. Всяка неделя от 7 до 28 август централни улици в София ще бъдат отворени за хората и културата в града ни. Днес, на специалната пресконференция за началото на „София Диша” бяха обявени локациите, специално създадените зони, подкрепените социални каузи и част от участниците в тазгодишното издание от Стоян Николов-Зиков – Творчески директор на „София Диша”, Кристина Спасовска и д-р Тодор Чобанов зам-кмет на Столична община. Тази година нови за фестивала са и локациите, различни за всяка неделя:

   •          07.08.2016г./неделя/ - ул. „Иван Денкоглу“ (от ул. „Цар Асен“ до ул. „Цар Самуил“); ул. „Лавеле“ (от ул. „Иван Денкоглу“ до ул. „Алабин И ВЛ“); ул. „Княз Борис I“ (от ул. „Алабин И ВЛ“ до ул. „Солунска“); ул. „Цар Самуил“ (от ул. „Иван Денкоглу“ до ул. „Солунска“); ул. „Бистрица“ (от ул. „Цар Самуил“ до бул. „Христо Ботев“)

   •          14.08.2016г./неделя/ - ул. „Московска“ (от бул. „Васил Левски“ до ул. „Г.С.Раковски“); ул. „11-ти август“ (от ул. „Оборище“ до ул. „Московска“); ул. „Дунав“ (от ул. „Оборище“ до ул. „Московска“)

   •          21.08.2016г./неделя/ - ул. „Княз Александър I“ (от бул.„Цар Освободител“ до ул.„Ген.Й.В.Гурко“); ул. „Съборна“ (от ул. „Леге“); Градска градина

   •          28.08.2016г./неделя/ - бул. „Александър Стамболийски“ (от пл. „Св. Неделя до бул. „Христо Ботев“)

Стоян Николов- Зиков представи седмия „София Диша” с нов развит зонен модел, състоящ се от пет тематични зони: Творческа зона „Staropramen“; Базарна зона; Релакс зона; Спортна Зона „Decatlon“; Детска зона.

„Заедно със Столична община тази година стартираме тригодишен план за развитието на фестивала, като си поставяме за цел да го превърнем в национален бранд, като част от кампания за популяризиране на България в Европа и света. С благодарност трябва да отбележим че към нас, като партньори в тази амбициозна задача се включиха Министерство на външните работи и Летище София. „ каза Стоян Николов-Зиков.

Заместник-кметът по по културата, образованието и превенция на зависимостите в Столична община д-р Тодор Чобанов сподели, че визията на фестивала „София Диша” постига целта културата да развива градовете, както че затварянето на улици, включително и един централен булевард е в отговор на желанието на хората да бъдат навън, да карат велосипеди, да спортуват и да се срещат свободно в летния сезон.

Кристина Спасовска – куратор на на Творческа зона „Staropramen“ сподели, че разделението по зони тази година поставя акцент върху културната програма и представените там артистични проекти. Много от тях са създадени специално за това издание на „София Диша” и не са показвани преди това, а голяма част от тях са адаптирани специално за конкретна локация. Повечето проекти в Творческа зона „Staropramen” са подкрепени с материали и хонорари за артистите с цел да се стимулира независимото българско изкуство и работата им с публични пространства.

Основните акценти тази година във визуалните изкуства ще са свързани излагането на творби на на Стела Гечева, Златин Орлов, Стоян Николов-Зиков, Анжела Пенчева, Николай Горнишки, Ели Цонова, Никола Михов, и проекта People of Sofia улична фотография, както и илюстраторите Захари Попов, Точка Илиева, кампанията Дай на Кирилица, която представя известни графични дизайнери представящи предимствата на азбуката ни.

В областта на пърформанса ще можем да гледаме Станислав Генадиев и Виолета Витанова, Stand Up комедия от млади автори, цирково изкуство с Цирк дела Люлин, школи за танц ирландски танци , афро самба, флава хаус и музикални проекти за начинаещи изпълнители „Вокализирай това”. Всяка неделя на музикалната сцена ще слушаме от утвърдени имена в електронната и хипхоп сцена в България, Subfactor, Ninja Sound Academy, а в областта на литературата ще открием произведения на неиздавани млади автори от групата Писателибезкниги, както и млади автори на българските издателства. Тази година „София Диша” за първи път интегрира и програма с прожекция на късометражни филми, видео арт, музикални и модни видеа от български и чуждестранни автори.

Друг важен елемнт от развитието на фестивала е подкрепата за общо пет социални каузи, като всяка тематична зона застава зад една специално избрана : Творческа зона „Staropramen“ – Подкрепа на творческите таланти в България; Базарна зона - Подкрепа за творческите индустрии в България; Релакс зона – Подкрепа за хората в неравностойно положение; Спортна Зона „Decatlon“ – Здравословен начин на живот за всеки; Детска зона – Не на насилието върху деца.

Очаквайте подробни пресинформации за всяка неделя на „София Диша” 2016, детайли за участниците, каузите, програмата. Още за фестивала на sofiadisha.com

Фестивалът „София Диша” е част от Календара на културните събития на Столична община. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Staropramen и партньори: Министерство на Външните работи на Република България, Летище София, Right Rental (Masterrent), Спортни магазини Decatlon, Адвокатска кантора Попов и партньори.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА