Завърши Седмицата на пожарната безопасност в район „Нови Искър“

 

Завърши Седмицата на пожарната безопасност в район „Нови Искър“. Ежегодно тя се провежда между 12 и 18 септември. Организатор на инициативата е 02 РСПБЗН – участък Нови Искър и Район „Нови Искър“ – Столична община.

Седмицата започна с лекция в ДГ 102 в квартал Гниляне, където инспектор Николай Младенов – началник на пожарната в Нови Искър, запозна децата с професията пожарникар, а няколко часа по-късно малчуганите и техните родители се включиха в истинска учебна евакуация.

Във вторник домакин на инициативата „Огънят – приятел и враг“ беше ДГ 121 в кв. Кумарица. По-късно през същия ден в ДГ 121 също се проведе учебна евакуация.

В сряда (14 септември) – празник на пожарната, отец Нектарий от Курилския манастир отслужи празничен водосвет за здраве и безаварийна служба. На службата присъстваха г-жа Даниела Райчева – кмет на район „Нови Искър“, г-жа Веселка Петкова – Вр. И. Д. кмет на район „Нови Искър“, г-н Стоян Василев – началник на 02 РСПБЗН, г-н Илия Димов – началник на полицейско управление Нови Искър, пожарникари и приятели на пожарната. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на пожарникар Богдан Личев, който почина в края на миналата година. Той бе началник на пожарната в Нови Искър, инициатор за ежегодното провеждане на Седмицата на пожарната безопасност в Нови Искър, основател на отбора „Млад пожарникар“ в града и голям приятел на район „Нови Искър“.

15 септември – навръх началото на учебната година, пожарната служба в Нови Искър обърна специално внимание на войната по пътищата. Ежегодно се случват над 3 000 тежки катастрофи, а жертвите са стотици. Пожарникарите, съвместно с Бърза помощ, демонстрираха как се спасява пострадал при катастрофа човек и как се разрязва тежко катастрофирал автомобил, за да бъдат извадени пасажерите от него. Демонстрацията се проведе на централния площад в квартал Кумарица.

Учебна евакуация бе проиграна и на територията на голямо предприятие, където има много рискови фактори за възникване на пожар. Това се случи във фирма „PNG“ на територията на село Локорско. Евакуацията се ръководеше лично от инспектор Младенов.

На 17 септември бе организиран излет сред природата в близост до манастира в село Балша, където се проиграха практически занимания за деца и се обърна специално внимание за това за какво трябва да внимаваме, за да предпазим горите от пожар.

На 18 септември – неделя, бе ден на отворените врати в пожарната в Нови Искър и десетки деца от града посетиха сградата на ул. „Стое Джуров“, за да се запознаят отблизо със света на пожарникарите.

Галерия с най-интересните моменти от Седмицата на пожарната безопасност може да се разгледа тук.   

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА