Зачестили са телефонните измами - какво трябва да знаем

 

От 02 РУ-СДВР информират, че на територията на цялата страна са зачестили измамите по телефона, в това число и на територията на район „Нови Искър“. Обект на този вид престъпления са възрастни и самотно живеещи хора. Тази група хора ще бъдат посетени от униформени служителите на участък „Нови Искър“ при 02 РУ-СДВР и лично ще бъдат информирани за най-често използваните схеми за реализиране на този вид престъпления.

Някои от видовете измами и начини на извършване:

Измама №1

Телефонът звъни през деня. Възрастният човек го вдига, чува плачещ женски или мъжки глас с откъслечни думи и фрази. Целта е да се създаде драматизъм на ситуацията, но по този начин се прикрива и ниското интелектуално ниво на измамника, както и диалектичния му синтаксис. Възрастният човек оприличава гласа с гласа на някой близък и задава въпрос, като името на близкия: „Ти ли си“? Съответно отговора е: „Да, аз съм“. Вече е създадена представата, че разговарят със свой роднина. Телефонът се предава на друго лице, което се представя за лекар и обясняват, че роднината му е тежко пострадал и е необходима операция, за която в момента няма налична сума в здравната каса. За целта ще изпратят сътрудник да вземе исканата сума. Обикновено исканата сума е в размер на няколко хиляди лева, но в последствие се съгласяват да приемат толкова, колкото възрастния човек би могъл да даде.

Измама №2

Същата схема. Плачещ глас обяснява, че близкия е заразен с птичи или свински грип и искане на пари за скъпоструващи ваксини.

Измама №3

Плачещ глас с обяснение за реализирано ПТП в следствие, на което е починал човек, често малко дете. Телефонът се предава на друго лице, което се представя за полицай, прокурор или следовател и обяснява, че роднината е направил ПТП, в следствие на което е пострадал/починал човек и спешно са необходими пари за освобождаването на близкия човек.

Измама №4

Известно време, след като е бил направен опит за измама, който е останал неуспешен, предвид факта, че измамниците са били разкрити, следва ново телефонно обаждане. Лицето се представя като служител от полицията и обяснява: „Вас преди малко се опитаха да Ви измамят. Ние сме по следите им, но за да бъдат задържани и осъдени е необходимо да им се предаде сума пари, които ще бъдат „белязани“. След като заловим лицата, сумата ще Ви бъде върната“.

В последно време тези случаи зачестиха.

Измама №5

Под предлог нужда от пари за освобождаване на колетна пратка. Извършителите се обаждат отново на случаен принцип. Обясняват, че са техни близки или приятели на техни близки и са изпратили колетна пратка от чужбина, която съдържа голяма сума пари. Но, за да бъде освободена от митницата, е необходимо да бъде заплатена сума, която ще си възстановят от „пратката“.

Това са част от основните измами.

Какво е важно да се знае за извършителите на телефонните измами:

1. Вашият телефонен номер е избран случайно, просто набор от цифри.

2. Те не знаят нищо за вас. Ако в процес на разговора споменат име на ваш близък, то е защото вие сте им го казали.

3. Те /измамниците/ се намират на стотици километри от вас.

4. Те /измамниците/ са полуграмотни индивиди, които говорят на диалект.

5. Те /измамниците/ са изобретателни, нагли и безскрупулни.

За това не се доверявайте на непознати лица, не им предоставяйте лични данни по телефона. Запазете самообладание при получаване на обаждане от човек, представящ се за ваш роднина, затворете телефона и се свържете с него или някой друг ваш близък, който има връзка с него.

Ако спрямо Вас е направен опит за извършване на телефонна измама, незабавно се обадете на тел. 112 или на телефоните на 02 РУ-СДВР:
Оперативна дежурна част 02 РУ-СДВР – 02/ 982 08 20; 02/ 831 01 07
Оперативна дежурна част участък „Нови Искър“ - 02/ 982 27 35

При извършване на служебните си задължения в служба на обществото, служителите на полицията не искат и не вземат пари от гражданите. Даването и приемането на пари, е престъпление.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА