Район „Нови Искър“ ще е домакин на възстановка на историческа битка

 

За първи път на територията на район „Нови Искър“ ще се проведе възстановка на историческа битка. Това ще се случи на 29.04.2017г от 12:00 на обяд в района на водоема, намиращ се непосредствено до село Негован, район Нови Искър, София. Мястото е на 200 метра югозападно от селото /по-малкия от двата водоема-наричан от местните хора "Санчо Панса"/, ще има обозначения и определени места за паркиране. Темата на възстановката е "Дравска епопея-06.III.1945", а събитието се организира от Клуб за военно-исторически реконструкции "Братя по оръжие". Събитието ще се проведе под егидата и с подкрепата на Министерство на Отбраната-отдел "Военни паметници и военно-патриотично възпитание" и със съдействието на Столична Община и район „Нови Искър“. Взети са мерки за обезопасяване на мястото, както и за неговото почистване.

Каним всички жители на район „Нови Искър“ да се включат и гледат "Дравска епопея-06.III.1945"!

Вход свободен!

Повече за „ДРАВСКА ОТБРАНИТЕЛНА ОПЕРАЦИЯ“:

Участието на БА във Втората световна война е незаслужено неглижирана област от националната ни историческа реконструкция. За много съвременни българи участието на армията ни в заключителната фаза на войната е слабо известен момент. Вследствие активни чуждестранни, често тенденциозни, исторически и развлекателни кино продукции, възпоменателни мероприятия, от различен характер, се наслагва усещането за пасивно и незначително участие на Българската армия в този световен конфликт. Конкретните сражения и тежките настъпателни и отбранителни операции в труден терен и срещу добре подготвен противник са малко познати дори на родната общественост.

Членовете на клуб „Братя по оръжие“ вече имат натрупан сериозен чуждестранен опит в историческите реконструкции, който искат да пренесат и у нас. „В резултат на многогодишният ни опит и практика се изгради общото ни наблюдение, че вследствие на подобни мероприятия в национален и международен план се популяризира участието на България като съюзник на антифашистката коалиция, факт слабоизвестен дори в страни като Русия и Украйна.“, споделят от клуб „Братя по оръжие“.

На 6-ти март 1945 г. силите на Третия райх, разположени срещу 1-ва Българска армия, започват операция „Горски дявол“ - форсират река Драва, задържат се на българския бряг, завземайки предмостие, по което получават подкрепления включително моторизирани и бронирани и се опитват да се вклинят в българската отбрана и да извършат решителен пробив. Операция „Горски дявол“ срещу 1-ва БА е част от последната голяма настъпателна операция на силите на Третия райх на източния фронт-„Пролетно събуждане“ целяща да спре настъплението на Червената армия. Започва Дравската отбранителна операция, известна като „Дравска епопея“ по време на която в епични 2-седмични непрекъснати боеве 1-ва Българска армия успява да задържи позициите си и да отблъсне врага. С цената на много жертви българските войни не допускат вражески пробив-цели подразделения от предната българска линия са унищожени, но не отстъпват и крачка назад, а 24-ти пех. Черноморски полк води бой в пълно обкръжение, но не слага оръжие. Врагът е спрян, а седмица по-късно отхвърлен на изходни позиции, 1-ва БА на свой ред форсира река Драва и минава в настъпление преследвайки врага на запад.

Повече информация за събитието може да се види тук

Снимка: Събин Коларов

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА