Становище от Кмета на район "Нови Искър" във връзка с изхвърлени отпадъци в кв.Курило

 

СТАНОВИЩЕ

От Даниела Райчева – кмет на  район „Нови Искър“

 

Във връзка с постъпил сигнал в РИОСВ – София от Георги Иванов Георгиев за изхвърлени отпадъци /вещества/ пред имот на „Прогрес“ АД, в качеството ми на кмет на район „Нови Искър“ – СО, изразявам следното становище:

На 15.09.2017 г. е извършена съвместна проверка на място от представители на районната администрация и представители на РИОСВ – София като е съставен констативен протокол № УООВП-МГ-12/15.09.2017 г.

При проверката е установено, че отпадъците - дървени палета с кашони и пакети с неизяснен произход са в непосредствена близост до ж.п. линията София-Мездра и ул. Кременица №12. Отпадъците са изхвърлени лично от собственика на „Прогрес“ АД – Георги Иванов Георгиев, който е подал сигнал за тях, но не е присъствал на проверката. Установено е, че отпадъците се намират в имот собственост на трети лица.

На 20.09.2017 г. в районната администрация е получено писмо с №C-261/19.09.2017 г. от директора на РИОСВ – София, с което на кмета на район „Нови Искър“ се възлага да предприеме незабавни действия по отстраняване на изхвърлените отпадъци с неизяснен произход.

Район „Нови Искър“ настоява пред РИОСВ – София, като компетентна контролна институция спешно:

  1. Да ПРЕДОСТАВИ ЕКСПЕРТИЗА относно вида и произхода на изхвърлените дървени палета с кашони и пакети с неизяснен произход.
  2. 2.      ДА САНКЦИОНИРА нарушителя, съгласно предоставените законови правомощия С НАЙ-ВИСОКАТА САНКЦИЯ.
  3. В случай на НАЛИЧИЕ НА НАДЛЕЖНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА за извършено престъпление ДА СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА за извършване на обстойна проверка по случая.

От своя страна районната администрация съвместно със Столична община незабавно е предприела всички необходими действия по отстраняването на отпадъците, като към момента теренът е почистен. Цялата документация събрана по случая ще бъде изпратена от страна на Столична община в Прокуратурата, като ще бъде заведен съдебен иск срещу нарушителя за възстановяване на всички разходи на Столична община, в частност на данъкоплатците по транспортиране и почистване на терена.

 

В качеството си на кмет на Район „Нови Искър“ вярвам, че всички институции ще изпълним отговорно своите законови задължения, за налагане на санкция на извършителя, който следва да възстанови всички разходи по транспортиране и почистване на терена.

 

ОСТРО ОСЪЖДАМ ПОДОБНИ ПРОЯВИ! Апелираме гражданите на район „Нови Искър“ да се грижат за опазването на околната среда.

 

 

ДАНИЕЛА РАЙЧЕВА                                                                

КМЕТ НА РАЙОН „НОВИ ИСКЪР“    


Копие от оригиналния документ можете да видите тук.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА