Освещаване на реставрирания храм на Курилския манастир

 

На 21 юли с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български в Курилския манастир "Св. Иван Рилски" бе извършена празнична служба за освещаване на наскоро завършената реставрация на манастирския храм. Манастирският двор бе изпълнен от вярващи хора както от район "Нови Искър", така и от цялата Софийска околия.

Преди около месец завърши реставрация на стенописите в храма. За целта Столичен общински съвет гласува отпускането на 50 хил. лв. от бюджета на Столична община по искане на кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова.

В сегашния си вид манастира е възстановен през 1 593 г. От тогава датира манастирската църква, която представлява еднокорабна, едноапсидна сграда с два притвора. През 1 596 г. манастирския храм е изписан от известния живописец Пимен Зографски, като от тогава бяха оцелели само няколко образа на светци и отделни сцени. Радвам се, че успяхме с общи усилия да възстановим това свято място.

Активна роля за възстановяването и развитието на манастира "Св. Иван Рилски" има Йоромонах Нектарий. Към манастира той изгради и уникален манастирски музей. По време на неделната богослужба йеромонах Нектарий бе възведен в архимандритско достойнство, с пожелание от Негово Преосвещенство епископ Поликарп за достойна, смирена и благодатна служба, за въздигане на светата обител с още по-големи сили и за духовна грижа към нейните посетители.

Чинът на обновление с полагане на антиминс и светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия, архимандрит Януарий, игумен на Искрецкия манастир и архиерейски наместник на Годечка духовна околия, йеромонах Нектарий, игумен на Курилския манастир "Св. Йоан Рилски", йеромонах Никифор, както и йеродякон Вартоломей с дяконите Георги Читалов и Сотир Христов. Молитвено участие в богослужението взеха свещеник Костадин Тренев и новият декан на Богословския факултет в СУ "Св. Климент Охридски" доц. д-р Ивайло Найденов, а църковните песнопения бяха оглавени от певците Светослав Цеков и Ангел Младенов, секретар на Софийската света митрополия.

В словото си викарият на Софийския митрополит пожела на вярващите християни: "Нека всички като един народ Божий да носим лъчите на Православната вяра сред нашето общество, което има нужда от Бога - от Неговото благовестие, от Неговото благословение и от Неговата любов."
В отговор архимандрит Нектарий отправи своята синовна благодарност на Негово Светейшество патриарх Неофит и на неговия викарий епископ Поликарп, като подари и на двамата богослужебни епископски митри.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА