Всички собственици на водовземни съоръжения трябва да ги регистрират до 27 номври 2020 г.

 

МИНИСТЕРСТВОТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ НАПОМНЯ НА ФИРМИТЕ И НА ГРАЖДАНИТЕ, СОБСТВЕНИЦИ НА ВОДОВЗЕМНИ СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА ПОДЗЕМНИ ВОДИ (КЛАДЕНЦИ, СОНДАЖИ, ГЕРАНИ, КАПТИРАНИ ИЗВОРИ, ДРЕНАЖИ И ДР.), че до 27 НОЕМВРИ 2020 г. могат да регистрират водовземните съоръжения, в съответната Басейнова дирекция за управление на водите, съгласно изискванията на § 41 на ПРЗ на ЗИД на ЗООС.

На регистрация подлежат съществуващи водовземни съоръжения, в това число кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и други, както следва:

Съоръжения за собствени потребности, използвани от гражданите в бита (чл. 43, ал. 2 от Закона за водите), които до 27.11.2018 г. не са вписани в регистрите, съгласно изискванията на Закона за водите.

Съоръжения за стопански цели, използвани от фирмите, изградени до 23 декември 2016 г. и които не са вписани в регистрите, съгласно изискванията на Закона за водите.

Заявленията за регистрация на водовземните съоръжения, съгласно изискванията на § 41 на ПЗР на ЗИД на ЗООС, се предоставят до 27 ноември 2020 г. в Централния офис на БДДР в град Плевен, по удобен за заявителя начин:

- чрез лицензиран пощенски оператор, в това число куриерска фирма.
- чрез Система за сигурно електронно връчване с линк за достъп тук.
- Лично, на Гишето за административно обслужване на БДДР на адрес град Плевен, ул. „Чаталджа“ №60, като в този случай задължително се спазват препоръките и мерките за предпазване от разпространение на COVID 19.

Такса за регистрация на водовземни съоръжения за собствени потребности НЕ СЕ ЗАПЛАЩА.

За регистрация на водовземни съоръжения за собствени потребности се подава заявление ОБРАЗЕЦ РГ2.

За регистрация на водовземни съоръжения за стопански цели се подава заявление ОБРАЗЕЦ РС1.

Редът и начинът за регистрация но нови водовземни съоръжения не се променя.

Водовземни съоръжения, които не са регистрирани не могат да бъдат ползвани.

Изграждането на водовземни съоръжения без разрешително, по смисъла на Закона за водите е престъпление, съгласно Наказателния кодекс.

При установяването на незаконни съоръжения за водовземане от подземни води след 27 ноември 2020 г. същите се ликвидират за сметка на собственика им, който носи и наказателна отговорност за това престъпление.

--------------------------------------------------------------

I. ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ И РЕГИСТРАЦИЯ НА КЛАДЕНЦИ ЗА СОБСТВЕНИ ПОТРЕБНОСТИ НА ГРАЖДАНИТЕ:

1. Съгласно § 1, ал.1, т.71 от Допълнителните разпоредби на Закона за водите “собствени потребности на гражданите” са потребностите от вода за домакински цели, както и за водопой на животни и за поливане в границите на собствения имот, с изключение на потребностите от вода за извършването на стопанска дейност и упражняване професия или занаят.

2. Съгласно чл.43, ал.2 на Закона за водите физическите лица - собственици или ползватели на недвижим имот, разположен в границите на населените места и селищните образувания, имат право на безвъзмездно водовземане до 10 куб. м на денонощие за собствени потребности от намиращите се в него повърхностни и подземни води, както и в случаите на ползване на индивидуални системи за отопление и/или охлаждане с обща инсталирана мощност до 50 kW, използващи като първичен енергиен източник енергията на сухите зони в земните недра и на подземните води с температура до 20 °С, с изключение на минералните води.

3. Съгласно чл.89, ал.4, във връзка с ал.2, б.“в“ на Наредба № 1/10.10.2007 г. за проучване, ползване и опазване на подземните води, съоръженията за подземни води предназначени за водовземане (вкл.кладенците за собствени потребности) са съоръжения по смисъла на ЗУТ, представляват строеж по чл.137, ал.1, изпълняват се въз основа на съгласуван и одобрен инвестиционен проект за съоръженията при условията на ЗУТ.

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ КАКТО И ВСИЧКИ НЕОБХОДИМИ БЛАНКИ МОЖЕ ДА СЕ НАМЕРЯТ НА САЙТА НА МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ - ТУК.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА