Елизабет 176 ОУ

 

 

 

 

„Пожар

Елизабет – 5 клас

176 ОУ – с. Негован

 

Колко много истини се крият зад планинските факти. Унищожени горски масиви! Употребена техника, а средствата за нея биха могли да се използват за други цели. Рискуван човешки живот, а той е безценен дар.

Три са основните причини за възникване на пожар. Слънчевата енергия, човешката небрежност, терористичните актове. И ако срещу природата сме безсилни, то човешкото поведение може да трябва да се регулира. Можем ли да оправдаем злонамереността на човека? Нима е простено да оставиш в красивия природен парк незагасен огъня, който до този момент те е радвал. Заедно с любимите хора си се забавлявал край веселите пламъци, трупал съчки, с възхищение си наблюдавал огнените езичета и бляскащите като светулки искрици, греел си премръзналите си длани, усещал си меката топлина по зачервените си бузки.

Хубаво, приятно! И изведнъж си тръгваш. Взимаш със себе си празничното настроение. Но не помисляш какво оставяш след себе си. Може би не си забелязъл предупредителните табели „Не пали огън в гората”. Защо пренебрегваш забраната? Не си ли разбрал, че има определени за тази цел места? Или скритото от човешкото око място е по-привлекателно? Да, но твоето „удоволствие” може да бъде опасно и да стане страшно. Това не трябва да се случва.

Нима е простено от завист и злоба да подпалиш имота (къщата, нивата, колата) на другия до тебе. Така ли ще покажеш своето превъзходство, човешката си сила? Та това не е никаква сила, камо ли човешка. Това е демонстрация на човешка слабост дори безсилие, неспособност да проявиш характера си в човекополезна посока. Нима е простено да унищожиш човешки животи като предизвикваш пожар, за да се покажеш, за да привлечеш внимание. Не съм съгласна с действията на терористите. Какво печелят от всичко това?

Каквито и да са идеите на борбата им, неструват нищо, щом заплашват живота на деца, жени и мъже. И от идеите им неостава нищо. Остава мисълта ми за безразсъдството на терористите, за античовешкото им поведение.

Думата пожар предизвиква не само представата за огнени пламъци, носещи разрухи унищожение. Тя предизвиква размисъл-причини, последствия, поведения.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА