Йоанна Кирилова 171 ОУ

“Хората, които спасяват живота ни

от Йоанна Георгиева Кирилова

от Vа клас на 171 ОУ “Стоил Попов”, гр. Нови Искър

 

Обикновено, когато се заговори за хората, които спасяват живота ни, ние се сещаме за лекарите, но има и други професии, които остават в сянка, като те са незабелязано около нас. Това са пожарникари, планински спасители, морски спасители и специалисти от гражданска защита. Всички те са еднакво значими и важни за нас. Днес ще обърнем специално внимание на пожарникарите.

Пожарникарите гасят много опасни пожари. Пример за тях са горските пожари, които са по-опасни и от тези в сградите. Тяхната работа не е само свързана с пожарите. Те също така помагат и при бедствия - наводнения и земетресения.

Много важен пример с пожарникарите е свързан с „Кулите Близнаци” в Ню Йорк, когато те се сринаха в резултат от атентатите на 11 септември 2001 г. Най-голямо съдействие на хората тогава оказали пожарникарите. Те разривали купчините от разрушените кули и изваждали жертвите. Много от пожарникарите тогава загинали, а други в следствие на вдишването на отровен дим и пепел получили тежки заболявания, които не били по силите им! Кметът на Ню Йорк им отдал заслужена почест като ги наградил.

Важна част от работата на полицаите е, че те са военизирани. При тях се изисква голяма дисциплина. При огнеборците се изграждат много качества: бързина, хладнокръвие, трезво мислене и удържане на емоциите. Тези качества им помагат след като напуснат длъжността на пожарникар, спасител на живота, да се реализират и в цивилния живот.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА