Анджела Ангелова Рашева

                               Морска приказка

 

 Преди много време имало красиво царство,което се намирало на дъното на едно море.

Всички го наричали „Веселото царство”, защото обитателите му били много щастливи и усмихнати.

Един ден в царството незнайно от къде пристигнала черната вещица. Тя отишла при царя и го помолила да бъде приета в царството и да остане да жибее там завинаги.  Царя се съгласил, но поставил условие на вещицата да забрави за лошите неща, които е правила и да бъде винаги усмихната. Вещицата обещала и така си спечелила място в царството. Не монало много време обаче и тя освен, че започнала да ходи винаги намусена се чудела и как да навреди на обитателите на царството, защото им завиждала за това, че били истински щастливи, а тя не успяла да бъде като тях. Малко по-малко показвала истинското си лице, като влизала в разправии с обитателите на царството. Царят разбрал и я повикал при себе си.

-          Искам да напуснеш моето царство, защото ти не спази обещанието, което ми даде-й казал той.

Тогава черната вещица толкова се ядосала, че решила да си отмъсти на царя. Чудела се какво точно да направи и накрая решила да омагюоса цялото царство. Направила така, че всички обитатели на веселото царство да бъдатпостоянно тъжни и нещастни, след като си тръгнала. Злата магия можела да се развали само от вълшебния прах, който се намирал в морските звезди, но те били почти на изчезване. Единствената, за която се знаело къде е била строго охраняваната от морската ламя.

Ден след ден всички морски рицари отивали да премерят своите сили с ламята, за да вземат морската звезда и да спасят царството, но никой не успявал. Накрая царя толкова бил отчаян, че рещил да се примири.  Гледайки тъйните лица на поданиците си, той ставал все по тъжен и по-тъжен.

Във Веселото царство имало някой, който не успял да се примири и това била дъщерята на царя. Всички много я обичали, но я пазели строго, защото била колкото умна, толкова и непокорна. Когато успеела да се измъкне от царството с дни не се прибирала и винаги била жадна за нови приключения. Смелата и умна принцеса вече отдавна била решила, че трябва да направи нещо, за да спаси всички от черната магия. Така решила да се измъкне незабавно от двореца и да отиде при ламята, за да се опита да вземе морската звезда. С острия си ум тя наистина успяла да натхитри морската ламя и да вземе това, което й трябва. Така спасила царството и успяла да върне усмивките на   всички в него.

Тя доказала, че умът е по голямо оръжие от силата!

                                                                                                     

                                                       

Анджела Ангелова Рашева - 3 клас

171 ОУ „Стоил Попов’’, кв. Кумарица

 

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА