Теодора Атанасова Генчева

Морска Приказка

 

Имало едно време дълбоко в морето един великолепен подводен свят. Там всичко било цветно и красиво. Красиви русалки плували във водните ширини. В този свят всичко било различно. Навсякъде царели щастие и топлина. Но морето имало и своите тъмни ширини. Самотна тишина и тъмнина ги владели. Там нямало жива душа. Само една малка,схлупена и незабележима мидена къщурка. Тя била обитавана от русалката Лим. Лим не била сама. С нея била милата й майчица. Жената била болна. Лим не се и опитала да повика доктор. Знаела,че никой не би се осмелил да навлезе в тъмната страна. Скоро майката починала. Лим останала сама. Тъжно й било,но тя била твърда. Не проронила нито сълза. Но самотата я изтощавала.Губела сили. Не можела да продължава така.Чудела се що да стори. Русалката Лим се сетила за единственото нещо,което майка й била оставила. Това било едно обикновено медалъонче с раковина в средата. Времето било заличило цвета му,а водораслите го били обвили в мрежите си. Момичето усещало,че раковината не е обикновена. Излъчвала особена светлина. Лим се надявала,че раковината ще й помогне да достигне свободните морски ширини.

Странно,но сега и там царяла паника и страх. Всички били загрижени и неспокойни. Обичаната от всички кралица Ана очаквала дете,но се разболяла много тежко. Кралят събрал лечители от целия свят,но никой не успявал да й помогне. На кралицата й оставали броени дни живот. И всички се молели за нея. Лим усещала тревогите на водните обитатели. Те бързали към подводния дворец. Лим заговорила една дружелюбна акула. Акулата Дейзи през сълзи й разказала за злата участ на кралицата. Лим се замислила,погледнала колието на майка си и заедно с акулата тръгнала към двореца. Лим помолила краля да види кралицата. Вече знаела как да й помогне. Кралят бил толкова отчаян,че без да се замисли позволил на Лим. Лим видяла изтощената кралица. Не се бавила нито минута. Стрила медалъона на прах и го дала на кралицата. Щом отпила,кралицата се почувствала по-добре,а след време оздравяла напълно. Кралят бил толкова щастлив, че провъзгласил Лим за главна лечителка на кралството. Дал й една от най-хубавите зали в двореца. Така Лим заживяла щастлив живот.

А какво имало в корала и как Лим разбрала,че ще излекува кралицата,остава загадка и до днес. Но най-важното в тази приказка е човек да разбере,че колкото и черни да изглеждат нещата,винаги там някъде се крие една малка светлина,която може да ги промени.

 

Теодора Атанасова Генчева - 6 клас

176 ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, село Негован

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА