Честит Национален празник, българи!

На днешният ден - 3 март, отбелязваме Националния празник на България. Тази година се навършват 134 години от Освобождението на страната ни от османско робство.

 

На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, с което се слага край на Руско-турската война от 1877-1878 г. На тази дата се поставят основите на третата българска държава.

 

В 11.00 часа ще бъде издигнато националното знаме пред Паметника на Незнайния войн. В 18.30 часа на площад „Народно събрание” ще се проведе тържествена заря –проверка по случай 3 март. В церемонията ще участват военнослужещи от Софийския гарнизон. Командващ на зарята ще бъде бригаден генерал Румен Радев, заместник-командир на Военновъздушните сили. В 12.00 часа ще се извърши тържествена смяна на караула пред Президентството.

 

Църквата е посветила днешния ден на Свети Теодор Тирон. Българският народ посвещава Тодоровден на конете. Месят се 15 вида обреден хляб. Организират се конни състезания – кушии, каквато ще има в село Балша, на централният площад от 11:30 часа. Те са свързани с легендата, че на този ден светеца обличал кожуха си, яхвал коня и отивал при Бога, за да измоли лято. Конете, участващи в надбягванията, се окичват с венци от кукуряк и здравец.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА