Район „Нови Искър” спечели четири проекта по Програма за развитие на физическото възпитание и спорта

Общо четири проекта бяха спечелени тази година по „Програма за развитие на физическото възпитание и спорта” към Столична община. Те са изцяло насочени към личностното развитие и насърчаването към активно спортуване сред младите хора в район „Нови Искър”. Проектите ще се изпълняват от две кметства – това на Негован и Локорско, едно читалище – НЧ „Пробуда” съвместно с кметство Доброславци и ФК „Спартак – 1933”, съвместно с кметство Подгумер.

Два от проектите ще се изпълняват по приоритетна област 1: „Създаване на условия за развитие на извънкласни и извънучилищни дейности в областта на физическото възпитание и спорта, здравно и гражданско образование, празници и кампании в образователните институции – училища и детски градини”. Единият проект е на кметство Негован и ще се казва „Спортни предизвикателства”. Проектът цели рационалното използване на наличната база ( тази на 176 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий), разнообразяване ежедневието на учениците и хората в района и подобряване на диалога между децата, техните родители и местна власт. Дейностите включват организиране и провеждане на спортен празник по случай Деня на предизвикателството – 17 май (Събитието обаче ще се реализира на 16 май 2014 г.), с разнообразни игри на открито, лекоатлетически дисциплини и игри с топка. Спортните състезания ще са съобразени с възрастта на участниците, които ще са от 1 до 8 клас.

НЧ „Пробуда”  съвместно с кметство Доброславци ще реализират проекта „Здрави, активни, отговорни”. Тази инициатива цели да провокира интерес на децата към спорта, туризма и здравословния начин на живот. Дейностите включват провеждане на туристически поход, почистване на замърсени площи около манастира „Св. 40 Мъченици” в село Доброславци, както и провеждането на спортен празник, еко занимания за деца, творчески занимания и конкурси. Едно от най-забавните събития, които са част от този проект, е специалното детско еко парти. Предвидено е във всички събития да има възможност освен деца, да има възможност включването и на родители.

Проектът „Да пазим природата, за да ги има децата, цветята и Земята” ще се реализира в областта на екологично, здравно и гражданско образование. Той ще се изпълнява от кметство Локорско. Инициативите целят стимулиране интереса на децата към спорта и по-конкретно към планинското колоездене. Опазването на природата и запознаването на децата с преимуществата на здравословния начин на живот също са сред основните цели на проекта. Основните дейности, които ще се реализират в рамките на  „Да пазим природата, за да ги има децата, цветята и Земята” са занимания по планинско колоездене, урок „Пази природата – Земята не се рециклира”, който ще се проведе на открито, изработване на предмети от рециклирани материали, апликации от растения и други природни материали. Шедьоврите от тази дейност ще бъдат изложени в залата на кметството в Локорско и в 02 РСПБЗН (Пожарната в Нови Искър).

ФК „Спартак – 1933” съвместно с кметство Подгумер ще реализират проекта „Масов спорт – здраве и начин на живот”. Той ще се изпълнява по Приоритетна област 2: „Взаимодействие и партньорство при реализиране на програми, дейности и инициативи с неправителствени организации и спортни клубове в областта на екология, гражданско и здравно образование, двигателна активност, спорт и туризъм”. В рамките на тази инициатива се предвижда организирането на два спортни празника – единият за деня на детето, а другият за празника на село Подгумер. Предвижда се провеждането на състезания по футбол, волейбол и  народна топка за момчета и момичета от 8 до 17 години. Чрез реализацията на този проект организаторите целят повишаването  мотивацията на младежите за участие в спортни мероприятия, обогатяването на спортния календар на район „Нови Искър” и създаването на условия за по-добър подбор на талантливи младежи за включване в редиците на спортен клуб „Спартак – 1933”.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА