Експерти представиха проект TURAS пред жители на район „Нови Искър“

Експерти представиха проект „Turas“ пред жители на район „Нови Искър“. Срещата се проведе в сградата на районната администрация в четвъртък – 16. Юли 2015 г. Събитието бе открито от кмета на района – госпожа Даниела Райчева и ръководителят на проекта арх. Бойка Къдрева от НАГ. Проект „Урбанистична гъвкавост и устойчивост” (TURAS), финансиран по Седма рамкова програма на Европейския съюз.

Партньори по проект TURAS са 11 местни власти, 9 университета и 8 търговски предприятия. Всеки от единадесетте европейски града (Брюксел, Дъблин, Лондон, Рим, София, Любляна, Нотингам, Севиля, Ротердам, Щутгарт и Олборг) работи по различни проблемни области на устойчиво градско развитие. Целта на проекта е да разработи всестранни мерки за постигане устойчивост на градската среда, чрез осигуряване на висока гъвкавост в непрекъснато променящите се градски условия.

След първоначални пилотни изследвания и последващо разработване на преходни стратегии за действие, се очаква предлагане на решения на различни проблеми на градското развитие. Проблемната област на Столична община е ограничаване на неконтролираното разрастване на града в периферните територии, с цел опазване на околната среда, улесняване на мобилността, подобряване на контролирано градското планиране и спазване принципите на устойчивостта. Столична община работи по създаването на т.нар. преходна стратегия за действие, включваща мерки за устойчиво развитие на северните територии. Според експертите за подпомагане на развитието в тези зони, които имат добър урбанистичен потенциал, могат да се използват различни механизми - както нормативни, така и пазарно-финансови, които ще бъдат представени по време на срещата. Ще бъде презентирана и добра практика, идентифицирана в рамките на проекта - агробизнес инкубатор по образец от околоградския район на Рим, чрез който да се подпомогнат местни малки и средни предприятия от селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. Целта е такива фирми да могат по-лесно да реализират продукцията си на софийския пазар, избягвайки големи транспортни и складови разходи, като същевременно осигурят допълнителни работни места за местното население и така решат част от социалните проблеми в района.

Срещата завърши с провеждането на широка дискусия между екипа на проекта и местната общност.

Снимки от срещата можете да разгледате тук

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА