Започнаха снимките на филм за жените режисьори

Режисьорката Адела Пеева започна снимките за сайт за българските жени кинорежисьорки. Снимките на интервютата с тях са в читалните на Столична библиотека, а проектът „Жените режисьорки в българското игрално кино” е изцяло с подкрепата на програма „Култура“ на Столична община. Идеята е сайтът да популяризира творчеството на нашите режисьорки, а и на българското кино въобще. Той ще даде оригинален принос към тазгодишния юбилей „100 години българско кино”.

Специално за читателите на Столична библиотека режисьорката разказа за проекта: „Във филмово приложение към Проекта утвърдени имена на киното ни и млади режисьорки ще разкажат в серия кратки интервюта за своето творчество. На сайта ще представим жените режисьорки на игрални филми от началото на българското кино. Това са: Лада Бояджиева, Бинка Желязкова, Ирина Акташева ,Марияна Евстатиева и Иванка Гръбчева. От средното поколение ще представим Иглика Трифонова, Румяна Петкова, Милена Андонова, а от най-младите Зорница София, Кристина Грозева, Майя Виткова и Кристина Николова.

"Това ще бъде първият сайт, който ще съдържа информация за творчеството на българските кино режисьорки. Надяваме се да има и английски превод и по този начин да го популяризираме и в чужбина. Поредица интервюта започнахме с доайенката Ирина Акташева.”, сподели още авторката на проекта Адела Пеева.

 

Информация: Столична община /sofia.bg/

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА