Стартира фотоконкурс на тема „Този свят е и мой!”

 Дирекция „Социални дейности” на Столична община обявява фотоконкурс „Този свят е и мой!”. Той се провежда в рамките на проект ”Шанс за децата - разкриване на 13 Центрове за настаняване от семеен тип” за деца и младежи, 2 “Преходни жилища” и 1 “Защитено жилище” в Столична община.

   Целта на фотоконкурса: е да представите своето творческо виждане и разбиране за процеса по деинституционализация.

   Деинституционализация е процесът по извеждане на децата от традиционните институции.

   Защо трябва да се извеждат децата от традиционните институции?

   Защото:

   • Обикновено, институциите се намират на отдалечени места, така че да са изолирани от активния обществен живот, което всъщност е основен фактор и децата, настанеи в тях да са изолирани.

   • Институционалната грижа нарушава връзката между децата и техния биологичен и култутен произход.

   • Често, става въпрос за огромна безлична сграда, в която са настанени стотици деца. В тях се прилага строг режим на живот. Децата са лишени от необходимото внимание и индивидуална грижа, които са жизнено важни за тяхното развитие.

   • Изследвания показват, че физическото, емоционалното и социалното развитие на децата, настанени в институции, се нарушава и много се забавя.

   Защо Центровете за настаняване от семеен тип, Преходните жилища и Защитените жилища са най-добрата алтернатива на семейната грижа?

   Освен пълното задоволяване на базовите потребности, което е характерно за институциите, в Центровете за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) се работи във времето персонално с детето, анализирайки неговите възможности и надграждайки постигнатото с него, изграждайки и стимулирайки развитието му. Центровете за настаняване от семеен тип отговарят изцяло на нуждата на децата да живеят в малки групи, да формират отношения на привързаност с възрастните, които се грижат за тях, както и отношения на взаимопомощ с останалите деца.

   Децата, настанени в ЦНСТ, имат възможност за равноправно с другите деца участие в живота на обществото и равен достъп до обществените сектори и услуги – образование, здравеопазване, култура, спорт, отдих, пазар на труда, социална подкрепа.

   Животът на децата се обогатява и се разширяват социалните контакти, социалните роли, емоционално децата се развиват и обогатяват.

   Установяването и поддържането на контакти с близки и членове на разширения семеен кръг се покрепя от екипите, работещи в ЦНСТ.

   В предоставяната услуга „Защитено жилище” се осигурява добра възможност за пълното задоволяване на потребностите на младежи с увреждания от място за живот и постоянно наблюдение и подкрепа, необходими поради увреждането.Защитеното жилище прави възможна социалната интеграция и успешното включване в социалния живот.

   С помощта на персонала тези младежи придобиват трудови навици, които биха им помогнали да се реализират успешно на пазара на труда, спрямо степента и вида на увреждане. Младежите придобиват умения и за справяне с дейности от ежедневието, както и относително самостоятелен начин на организиране на бита. В Защитеното жилище се дава възможност, ползвателите на услугата да развият своите способности чрез индивидуална програма за обучение.

   Преходното жилище дава възможност за осигуряване на независим начин на живот, чрез осигуряване на професионална подкрепа. Основна цел на услугата е подготовката на деца и младежи за самостоятелен живот и извеждането им от резидентната услуга. Основно направление е предоставянето на обучение за придобиване на знания и умения за самостоятелен живот.

   Условия за участие във фотоконкурса:

   Във фотоконкурсът може да участва всеки, който желае, независимо от възраст, пол, дали е професионален фотограф или аматьор!

   Как да участвам?

   Изпратете ни до 3 (три) броя снимки на e-mail: nashiyat.svyat@abv.bg. Краен срок до 01.10.2015г.

   В електронното писмо трябва да бъде прикрепена и допълнителна информация: заглавие на снимката, датата на снимката.

   Важно е снимките да са лично направени от участващия. Авторът на снимките носи отговорност за тяхното авторско право. Столична община има право да използва това фотографско творчество.

   Моля, не забравяйте да оставите име и координати за обратна връзка!

   НАГРАДА:

   След оценяването, ще бъде организирана изложба, на която ще бъдат наградени спечелилите участници. Наградите ще бъдат символични.

   Още за деинституционализацията(Още по темата може да намерите на:):

   http://www.strategy.bg/StrategicDocuments/View.aspx?lang=bg-BG&Id=601

   http://sacp.government.bg/deinstitucionalizaciya/ 

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА