На Великден при шопите

Десетото издание на традиционният празник ”На Великден при шопите” в с. Мировяне започна с празничен водосвет отслужен от отец Ириней в храм “Света Троица”. Тази година празникът, провеждан от читалище”Христо Ботев”, с финансовата подкрепа на “СО-Дирекция Култура” и съвместно с район “Нови Искър”, съвпадна с курбана на селото, който  се чества винаги на 2 май.

Жени от селото се събират и приготвят курбана в двора на храма. Десетки жители и гости на селото се събраха на площада, за да отпразнуват Възкресението. В празничният концерт взеха участие танцова школа „Боговица“, детски танцов ансамбъл, народните певици Елена Илиева и Недялка Тодорова. Водеща на празника бе Галя Асенова.

На празника бяха раздадени над 300 козунака и яйца. За поредна година запазихме традицията да приготвяме и раздаваме курбан, за да бъдат здрави жителите на селото ни. Курбанът е традиция, която ще се постараем да опазим, за да напомняме на следващите поколения смисъла й, а именно, че едно от най-благородните неща е да даваш, благодариш и помагаш.

На разиграната безплатна томбола първа награда-живо агне бе спечелена от Александър Витанов,втора награда –бъклица с вино  спечели Адриана Байкушева            и трета награда-погача дарение от Георги Серафимов специално за празника  спечели малкия Боби.Празникът продължи с народни танци и веселие.

Текст и снимки: Венцислава Потева

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА