Йорданка Фандъкова : Подобряването на качеството на въздуха е основна задача на местните власти

 

Голямото предизвикателство пред градовете е борбата с климатичните промени и подобряване на качеството на въздуха. Това са базистни цели, които гарантират по-добро качество на живот на гражданите. Каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на 7-ма Европейска среща на градовете и регионите в Братислава. Столичният кмет Фандъкова изнесе доклад в рамките на панела “Иновиране на транспортната и енергийната инфраструктури на Европа.“ 
   „Изследванията показват, че политиките в транспорта са ключови за подобряване на качеството на живот в градовете - и това е основна задача на местните власти, за които подкрепата и на националните правителства, и на Европейската комисия е изключително важна“, каза още столичният кмет Фандъкова в Братислава. Тя посочи като пример за интегриран проект развитието на столичното метро. „За 6 г. успяхме да пуснем в експлоатация над 22 км. нови метролинии. Скоростта, с която строим, е рекордно висока, както заради политическата воля, така и заради подкрепата на Европейската комисия. Благодарение на тези инвестии намалихме вредните емисии с 80 хил. т. годишно и с около 15% шума. В София през 2009 г. делът на метрото в системата на градския транспорт беше 14% в момента е двойно – над 30%“. 
    
   Фандъкова припомни, че в началото на годината е започнало и изграждането на третата линия на столичното метро, с която делът на метрото ще достигне почти 50% от пътуванията в градския транспорт и ще намали вредните емисии със 110 хил. т. годишно. 
    
   „За мен ключов приоритет е изгаждането на интермодалните връзки на различните видове транспорт. За нас е успех, че с метрото свързахме летището, централната авто и жп, гара с центъра и кварталите. Целта ни е през 2020 г. метрото да е свързано с поне 5 ж.п. спирки, да има 26 връзки с електротранспорта и над 40 връзки с автобусните линии. Това е начинът да създадем мрежа на публичния транспорт, която да е най-удобна за гражданите, като осигурява бързо и комфортно придвижване. Изграждането на общи връзки на различните типове транспорт в столиците и големите градове трябва да продължи да бъде сред приоритетите и на Европейската комисия, защото ефектът върху живота на хората е голям и комплексен“ посочи още столичният кмет. 
    
   Фанъдкова посочи като важни условия за развитието на обществения транспорт изграждането на интелигентна система за управление на трафика, обновяването на градския транспорт с нови превозни средства и въвеждането на нови съвременни решения за електронно таксуване. 
    
   По време на 7-та среща на градовете и регионите се обсъждат въпроси, свързани с използването на фондовете на Европейския съюз в градовете и регионите. Инфраструктурните проекти, които София реализира с европейско финансиране бяха оценени като успешни. 
   В рамките на форума кметът на София Йорданка Фандъкова проведе срещи с комисаря по транспорт и мобилност в ЕК Виолета Булк и председателя на Комитета на регионите Марку Маркула . По време на срещата Марку Маркула сподели, че е впечатлен от развитието на София и от темповете, с които се изграждат метрото и инфраструктурните обекти в българската столица. В Братислава изграждането на софийското метро бе посочено като пример за успешен проект. 
    
   В Европейската среща на градовете и регионите вземат участие кметът на Братислава Иво Несровал, кметът на Виена Михаел Хойпл, кметът на Хага Йодиас Йоханес ван Аартсен, кметът на Прага Адриана Крнацова и други. В срещата участва и Малина Едрева-председател на комисията по култура, образование, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет.

 

Текст и снимка: Пресцентър на Столична община

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА