Паметна вечер за проф. Мария Младенова

 

Събитието беше организирано от Народно читалище „Отец Паисий – 1936“ – кв. Славовци и Университетът по библиотекознание и информационни технологии в партньорство с Район „Нови Искър“.

На 13 септември 2021 г. в Комплекс „Перла“ в гр. Нови Искър се проведе паметна вечер, посветена на видния български библиотековед и библиограф проф.д. филол.н. Мария Младенова, по повод една година от кончината ѝ.

Събитието беше открито от кмета на Район "Нови Искър" г-жа Даниела Райчева, която изрази уважението на четящите хора към труда на достойни преподаватели и изследователи като проф. Младенова. Официален гост бе и г-жа Веселка Петкова - зам.-кмет с ресор "Образование, култура и спорт" на района.

Гостите бяха поздравени от управителя на комплекса г-жа Bени Василева, възпитаник на УниБИТ, и с изпълнения на църковни песни от Женска певческа група „Зорница“ към читалището.

Приветствие до организаторите и гостите изпратиха ректорът на УниБИТ проф. д.н. Ирена Петева и председателят на Общото събрание проф. д.ик.н. Стоян Денчев.

С прочувствени думи доц. д-р Елена Савова и д-р Събина Ефтимова разказаха за своя учител, колега и учен със световна известност. Беше подчертана заслугата на проф. Младенова като създател на хиляди библиотечни специалисти и на кадри за читалищната мрежа в България. Тя дава ненадминат образец за библиографирането на творчеството на Йордан Радичков, както и на видни съвременни български учени и читалищни дейци от епохата на възраждането на следосвобожденска България. Бяха показани някои от книгите, които са ценни за студенти, историци и литературоведи.
Подготвеният за печат мемориален сборник беше представен от съставителката Светла Девкова. В него над 60 колеги и приятели на Мария Младенова от страната и чужбина очертават достойнствата ѝ като личност и учен. В книгата е поместено второ допълнено издание на Биобиблиография на проф. Младенова, изработена от Ваня Аврамова, съдържаща 451 описания на публикации от и за Мария Младенова. С този сборник библиотечната общност и Академичното издателство „За буквите – О писменехь“ към УниБИТ отдават заслужена почит към живота и делото, ярката житейска мисия и приноса на бележития учен и преподавател проф. Младенова за българската и европейската книжовна култура.

Беше прожектиран и подготвеният от екип на читалището с председател Людмила Иванова мултимедиен продукт, посветен на Мария Младенова.

Текст: Мария Тодорова

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА