За „огънчето” в сърцето на учителя и блясъка в очите на децата

 

„Важното е, че оцеляхме. Напук на всички надвиснали като кинжали над главите ни страшни съществителни. Оцеляхме горди и достойни!”

Тези думи изрекохме преди година.

Днес продължаваме да оцеляваме.

И да доказваме, че ние – учителите от 171 ОУ „Стоил Попов” сме отговорни, търпеливи, всеотдайни, изключителни професионалисти.

И да вярваме в педагогическата философия на Коменски: „Без истинска и всеотдайна обич към децата никой не може да бъде учител в най-дълбокия смисъл на това понятие”.

И защото българският учител носи в сърцето си пламъка на просветителите, отворили очите на азбукарчетата за знание.

 

„За” и „с” тях – децата сътворихме: „синьо лято”. Дворът на нашето училище се огласяше от звънливите гласчета на Сами, Дани, Стефи, ... Те рисуваха, моделираха, спортуваха. Ние – учителите ги дарявахме с обич. Подготвихме ги и на 15 09. те прекрачиха спокойно и уверено училищния праг, за да тръгнат по пътя на знанието.

И защото българският учител носи в сърцето си духа на Възраждането и изконната жажда на българина за знание и наука.

 

15 септември…

Училищният звънец възвести новото начало за  първолаците: края на детското безгрижие за учениците и начало на всеотдайния и вдъхновен поход на учителите към следващия връх.

 

И не само защото българският учител е роден творец, а и заради това, че е отворен към проблемите на съвременния свят.

Работим по проект „Превенция на отпадането на ромските деца от училище”, който е тригодишна програма, подкрепена от Фондация „Америка за България”. Насочен е към превенция на отпадането от училище на ромските деца в задължителна за обучение възраст. Въведохме СИП „Фолклор на етносите”, в който участват седмокласници. Представихме изложба с рисунки в 13 ОУ, организирахме благотворителна акция в 106 ОУ, учениците от начален етап се запознаха с ромския бит от мултимедийната презентация „Белите лястовици”. В рамките на проекта се проведе работна среща – обучение. На 13.01. – ромската Нова година екип от сутрешния блок на БНТ гостува в училището и се запозна с работата по проекта, представителна група от ученици сурвака френския посланик и неговия екип.

Стартира и работата по проект УСПЕХ „Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти” – по схемата „Да направим училището привлекателно за младите хора”, реализирана по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Учениците и родителите подадоха заявления и се сформираха четири групи за извънкласни дейности.

 

Портфолио, изготвено от всеки учител на 171 ОУ „Стоил Попов” е неговият своеобразен професионален паспорт.

 

И защото и ученическото самоуправление продължава да се развива.

Нашите възпитаници заявиха категорично желанието си да участват активно в училищния живот. От тях излязоха предложенията „За чиста околна среда” – ежемесечно почистване двора на училището, ежедневно отговорно дежурство в коридорите и класните стаи, периодичното изготвяне на електронния вестник. Инициирана бе среща с кмета на район Нови Искър и последващо посещение в районната администрация за запознаване с дейността и структурата й.

 

И защото българският учител отглежда и къта в сърцето си семето на доброто, за да го посява в сърцата на своите деца.

Талантливи ученици и всеотдайни родители за пореден път организираха благотворителни дейности. Изработиха сурвачки в битов стил, с които се включихме в благотворителна акция на РИО София-град.

Родители, ученици, учители, училищно настоятелство събраха средства от традиционния Коледен базар за лечението на Тони. И с това отново доказаха, че семето на доброто е намерило благодатна почва.

 

И защото българският учител носи в сърцето си загадъчната магия на Мери Попинз, закачливата веселост и вечното детство на Питър Пан и се опитва да зарази с тях и децата си.

А те творят с широко отворени за света очи. Украсата е тяхно дело. Училището ни изглежда добре, цари уютна и цветна обстановка. Във фоайето на централната сграда бяха изложени рисунки на тема „Не на тютюнопушенето”. Третокласниците презентираха резултатите от екипната дейност на отборите „Мисъл”, „Наука”, „Знание”.

За участие в конкурс за рисунка „Моята идея за български символ на европейските пари” петокласници получиха подаръци от БНБ.

 

И защото българският учител е често за своите деца не само „учителю” или „госпожо”, а и „мамо”, „тате”, „бабо”,….

С грижа за живота и здравето на учениците бяха проведени презентационните обучения „Да оцелеем на улицата”, „На кръстопът”, „Гръбначни изкривявания”.

 

И защото българският учител цени високо и свято пази своето „минало”, претворява го в настоящето, за да черпи от него вдъхновение и кураж за бъдещето на децата си.

С тази мисъл поддържаме и допълваме експонатите в училищния музей. Благодарим на местни родолюбци, които обогатиха сбирката му. В нашата „алея на славата” миналото и настоящето са отразени в успехите  на всички: учители и ученици.

 

И защото българският учител е роден артист, художник, музикант – талант по душа и призвание.

Той играе, твори, раздава се и възпитава своите деца. Мисия и призвание  за нас е да възпитаваме в съвременните ценности младите хора. Благодарение на извънкласните дейности се осмисля свободното време на учениците.

Организираха се посещения на театрални постановки, концерт на ВИГ „Врабчета”, столичния зоопарк.

 

И защото българският учител носи духа на „щастливеца – Алеко”, поставил основите на българския туризъм, известен с неизчерпаемата си енергия и спортен ентусиазъм. И тях предава на децата си.

За спортните успехи на нашите възпитаници говорят не само медалите, купите и грамотите във витрината. Те вече са известни и в спортните среди. И това е обяснимо след престижната награда на техния ръководител и  призовите места на „Лекоатлетически  звезди”, на районните състезания по футбол, хандбал, баскетбол, волейбол.

 

И заради всичко казано дотук, всеки от нас с гордо вдигната глава може да заяви: „Аз съм български учител – огънчето гори в душата ми”, а блясъкът в детските очи е грижа на всички ни.

 

 

 

С достойнството на Учителя и

любовта към всички наши деца!

 

/Татяна Михайлова – директор и

Екипът на 171 ОУ „Стоил Попов”/

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА